بررسی روایت یمانی (ع)



قسمت پنجم

بررسی روایت یمانی(ع)

همانطور که فرزندان هرشب به سخنان پدرشان در مورد دعوت فرخنده ی یمانی با جان و دل گوش می دهند. پدر نشست و به آنان گفت امشب می خواهم روایت یمانی را برایتان شرح دهم تا بر دلایل آن واقف شویم.
فرزندان: پدر هر آنطور که می خواهی آغاز کن که ما گوش می دهیم.

پدر: بسم الله الرحمن الرحیم و الصلاه و السلام علی افضل الخلق محمد و آله الطیبین الطاهرین الائمه والمهدیین وسلم تسلیما.
اهل بیت(ع) در موردشخصی که زمینه رابرای امام مهدی(ع)  فراهم می کند،خبر داده اند و برای این زمینه ساز نامهای بسیاری ذکر کردند که به تفصیل آنها خواهیم پرداخت از جمله نام هایش ، نام یمانی است.
واین اسم از سوی امام باقر(ع) ذکر شد که شیخ بزرگوار محمد بن ابراهیم نعمانی متوفی در سال 380هـ  ویکی از شاگردان شیخ کلینی(ره) در کتاب معروف خود (غیبه نعمانی) ذکر کرده که امام باقر(ع) در حدیثی طولانی فرمودند:
(... خروج السفیانی والیمانی والخراسانی فی سنه واحده ،فی شهرواحد ، فی یوم واحد، نظام کنظام الخرز یتبع بعضه بعضا فیکون الباس من کل وجه ، ویل لمن ناواهم ، ولیس فی الرایات رایه اهدی رایه من رایه الیمانی ، هی رایه هدی ،لانه یدعوالی صاحبکم ،فاذا خرج الیمانی حرم بیع السلاح علی الناس وکل مسلم ،واذا خرج الیمانی فانهض الیه فان رایته رایه هدی ،ولایحل لمسلم ان یلتوی علیه ، فمن فعل ذلک فهو من اهل النار ، لانویدعو الی الحق والی طریق مستقیم...)[1]
امام محمد باقر (علیه السلام) می فرماید: ( ... خروج سفیانی ویمانی وخراسانی دریک سال ودریک ماه ودریک روز می باشد ، ترتیب خروجشان همانند دانه های تسبیح می باشد ،ومشکلات وسختی های از هر جهت روی می آورند، وای برکسی که با آن ها دشمنی کند ، ودر میان این پرچم ها ، پرچمی هدایتگراز پرچم یمانی نیست، وآن پرچم هدایت است ، واو شما را بسوی امامتان دعوت می کند، واگر یمانی خروج کند فروش سلاح برمردم وهمه مسلمانان حرام می شود، واگر یمانی خروج کند ،بسوی اوبشتابید ، که پرچم او، پرچم هدایت است ، وبرهیچ مسلمانی جایز نیست که از او سرپیچی کند، و هر کس این کاررا بکند از اهل جهنم خواهد بود ، چون او به سوی حق وراه مستقیم دعوت می کند.).
  براین روایت توقف کرده وبرخی دلایل آن را شرح می دهیم .
 اول: بین دو مفهوم فرق وجود دارد که شایسته است به معرفت و فرق آن ها پی ببریم.
مفهوم اول: ظهور.
مفهوم دوم: خروج .
 روایت به خروج اشاره کرده نه به ظهور، و ظهور مرحله ای است که قبل از خروج اتفاق مي افتد، و خروج بعداز ظهور مي باشد،براي فراهم نمودن مقدمات خروج 
(و آن در آغازخودبه صورت يك اعلام تبليغاتي صلح آميزكه هدف آن احتجاج واقامه حجت با دلايل و براهین و تحدی با مناظره  همان طور كه سنت خداوند در بین اولین ها  و آخرین ها از انبیاء و مرسلین و ائمه و صالحین اتفاق افتاده است )[2].
 به خصوص این که روایت در بياننبرديست كه بین پرچم سفیانی و یمانی اتفاق مي افتد، اشاره مي كند، پس حتما بايد براي آنها يك مرحله اعدادی(جمع آوری)برای لشکر یمانی ونیز سفیانی وجود داشته باشدتادر این مرحله هریک از آنان به جمع كردن پیروان خود بپردازند و مقدمات خروج  را مهیا کنند؟ واز اینجا می فهمیم  به اين كه خروجي كه روايت از آن یاد میکند كه مانند( ترتیب دانه های تسبیح است). به اين معنا ست كه التزام در خروج خواهد بود نه در ظهور.

بلكه مي توان گفت منظور ازالتزام در خروج كه آن مانند ترتيب نظم تسبيح است كه منظور آن خروج براي نبرد وتوجه به سوي كوفه ونه فقط براي نبرد مطلق است، ورقابت پرچم ها براي رسيدن به كوفه خواهد بود.

ومنافاتي وجود ندارد اگر يكي از آن ها قبل از ديگري ظاهر شده باشد، بلكه در روايات آمده كه يماني قبل از سفياني ظهورخواهد كرد،همان طور كه اين روايت به آن اشاره می کند ،. 
حذلم بن بشیر می گوید: از علی بن حسین(ع) پرسیدم خروج مهدی علیه السلام و نشانه های آن و دلایلش را برایم توصیف کن، پس فرمودند:(يكون قبل خروجه خروج رجل يقال له عوف السلمي بأرض الجزيرة، ويكون مأواه تكريت، وقتله بمسجد دمشق، ثم يكون خروج شعيب بن صالح من سمرقند، ثم يخرج السفياني الملعون من الوادي اليابس، وهو من ولد عتبة بن أبي سفيان، فإذا ظهر السفياني اختفى المهدي (ع)، ثم يخرج بعد ذلك) ([3]).( قبل از خروج او مردی به نام عوف سلمی از جزیره خروج می کند و مسکنش در تکریت است و او در مسجد دمشق کشته می شود سپس شعیب بن صالح از سمرقند خروج می کند و پس از آن سفیانی ملعون از سرزمین خشک خروج می کند او از فرزند عتبه ابن ابی سفیان است پس هنگامیکه سفیانی خروج کرد مهدی مخفی می شود و پس از آن دوباره خروج می کند).
پس روایت اولي بيان مي كند كه يماني در ظهورکردن از سفیانی پیشی می گیرد وسپس هنگام ظهور سفياني پنهان مي شود و بعد از آن خروج می کند .
و فرزندانم فراموش نکنید که در شبهای گذشته براي ما ثابت شده که مقصود از مهدی در این روایت همان یمانی است.

ادامه دارد... 




[1]غيبةالنعماني:ص٢٦2،بحارالأنوار: ٥٢ /ص32٢
[2]کتاب طالع مشرق استاد احمد حطاب ص55
[3]- غيبة الطوسي: ص294 .

Reacties

Populaire posts van deze blog

راز ستاره داوود (ع)

موکب 519

به کدامین جرم و گناه انصار امام مهدی (ع) را به زندان می افکنید؟